ExpandingOurHorizon

Følg rejsen til alle verdens lande med børn og bliv inspireret til selv at komme afsted ved at læse med eller booke et foredrag.

ExpandingOurHorizon
CentralamerikaErhvervRejserRejser alene som kvinde

På rejse gennem El Salvadors vilde natur og barske historie.

REJSEBREV // NY SERIE – Mette Ehlers Mikkelsen rejste gennem Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, og Panama i starten af 2019. Før rejsen besluttede den tidligere eksport- og erhvervschef sig til at fokusere på, hvorfor landene hver især er interessante set med erhvervslivets briller. At hun også gerne vil fortælle en god rejsehistorie og inspirere flere danskere til at opleve de syv centralamerikanske lande, gør turen til mere end en rejseberetning. For vi lærer noget af at rejse ud i verden – om resten af verden og om os selv, der forhåbentlig kan hjælpe med til at sikre, at Danmark A/S forbliver konkurrencedygtig internationalt. I det første afsnit fortæller hun om rejsen i El Salvador. 

SAN SALVADOR – You can’t have a thick passport and a narrow mind.

Centrum af hovedstaden San Salvador er ikke så slem som sit rygte, men det er næsten heller ikke muligt.Der er ganske meget sikkerhed omkring et af hovedstadens to centrale torve sidst i maj, for den nye præsident, Navid Bukele, tiltræder 1. juni.

Der bygges en scene på torvet, og den er næsten umulig at beskytte i samme grad, som det konferencecenter hvor de seneste præsidenter er tiltrådt. Det er også netop pointen og beskeden: Dette er den unge, folkelige og moderne præsident, der har skabt sine resultater som borgmester i hjertet af bymidten i hovedstaden ved at rydde pladserne for handlende og øge sikkerheden.

Kunne pladsen, hvor præsidenten tiltræder, tale, kunne den fortælle om mindst én massakre på 140 deltagere i begravelsen af en biskop, som talte militærstyret imod under borgerkrigen

Han er med sine 38 år den yngste præsident nogensinde i El Salvador. Som med andre yngre præsidenter ex. Emmanuel Macron og Barack Obama vandt han via dygtig brug af sociale medier. Han har en aktiv kone som begavet støtter gode og ukontroversielle formål som miljø, børn og fattige, og parret er ikke fra de etablerede partier, men opleves mere direkte som repræsentanter for folket.

Den nyvalgte præsident er ung, folkelig og valgt via sociale medier og resultater som borgmester i San Salvador. Derfor skal tiltrædelsen markeres på byens centrale torv uanset det er sværere at sikre end forgængernes afskærmede konferencecenter.

De unge uddanner sig

Selv på en søndag er det ikke kun de katolske kirker, der er fyldt i centrum. Universiteternes mange afdelinger er fulde af liv. Min søde og dygtige guide Estefany Hernandez fra EC Tours viser rundt, og hun insisterer på, at der er 1,5 mio. studerende ud af en befolkning på 6 mio.

Om end jeg er noget skeptisk overfor tallet, så er der heldigvis ikke meget tvivl om, at der er mange. At den unge befolkning prioriterer uddannelse, og at de tager weekend og aftenuddannelser med for at kunne arbejde ved siden af og tjene til at betale uddannelsen undervejs. Det lover godt.

De rejser til USA for at arbejde

Frygten i samfundet er pt. worst case scenariet, hvor Trump deporterer de ca. 3 mio. fra El Salvador, der er i USA. Det er trods alt dem, der sender de penge hjem, man lever af. De er en arbejdsom befolkningsgruppe, men når de er vant til de 10 USD i timen i USA, som de kan tjene om dagen i El Salvador, så forekommer det uoverskueligt.

Er hun ikke skøn. Varene på hovedet tennissko og mobilen ved øret. Alle har mobiler.

Den kolde krig er afløst af konkurrence om at investere mest

Sikkerhedspolitisk interesserede kan glæde sig med mig over, at Koldkrigstidens proxy krige mellem USA og Rusland, der bl.a. pustede til borgerkrigen i El Salvador, nu er afløst af USA og Kinas mere fredelige konkurrence om landets gunst ved investeringer.

Det eneste gode Estefany kan sige om borgerkrigen, er at El Salvador endte med at få ytringsfrihed, og kvinderne fik stemmeret og bedre vilkår. Omend abort stadig kan give 10 års fængsel til både kvinde og læge

Det er et klassisk mønster, hvor USA har militærbase i landet og træner politi m.m., men Kina har tilbudt at købe mindst én havn.

Dark Tourism

Kunne pladsen, hvor præsidenten tiltræder, tale, kunne den fortælle om mindst én massakre på 140 deltagere i begravelsen af en biskop, som talte militærstyret imod under borgerkrigen. Det var en borgerkrig med mange ofre for både guerillaer og militærstyre, og med børnesoldater, der blev indskrevet fra de var 14 år og hentet i skolerne af begge parter.

Det eneste gode Estefany kan sige om borgerkrigen, er at El Salvador endte med at få ytringsfrihed, og kvinderne fik stemmeret og bedre vilkår. Omend abort stadig kan give 10 års fængsel til både kvinde og læge. Ikke bare hvis det er en provokeret abort, men også hvis den er spontan, og man ikke kan bevise det.

Enkelte steder kan vi ganske få rejsende nu opleve en mild form for Dark Tourism ved de historiske steder af betydning for borgerkrigen.

Det, du som rejsende får at vide, er ’must-see’

Hjemmefra havde jeg forventet, at det var historien, der ville interessere mig mest. Mayaernes kultur. Spanierne. Det, og naturen med de 23 vulkaner, hvoraf fem er aktive. Alene vulkanen under søen Lake Coatepeque er så kraftig, at et udbrud ifølge Estefany ville lægge hele Centralamerika øde.

Lake Coatepeque.

Søen bliver tyrkis nogle gange om året – smukt naturfænomen, som dog også afspejler, at vulkanen er aktiv. Søen var med i opløbet om at blive det 8. vidunder globalt, da man udvalgte de nye. De lokale er sikre på, den havde vundet, hvis den havde været tyrkis, da man skulle vælge.

Dalen her kaldes The Valley of Hammocks (hængekøjer), fordi der altid er rystelser. Jordskælv på 6,2 for fire dage siden. De tektoniske plader går fra hinanden her.

En enkelt verdensarv – Centralamerikas Pompeji

Landets eneste sted på UNESCO’s verdensarvsliste er blevet til pga. et vulkanudbrud. Ilopanga / Loma Caldera vulkanen gik i udbud 12 timer og dækkede et stort område med aske. En landsby med ca. 800 huse blev dækket af et udbrud og er Centralamerikas Pompeji.

De kun 10 udgravede huse er på verdensarvslisten. Arkitekturen er måske ikke så elegant, men lidt jordskælvssikring havde de dog, for væggene vælter udad, og tagene var af palmeblade, så dem døde man ikke af at få ned over sig.

Maya-templer

De mange Maya-templer jeg havde håbet at se, er der kun enkelte af. De er knapt udgravet, så arkæologer og tilskud til udgravning er i høj kurs her. Der skulle være 200 templer at grave ud. Jeg nåede at besøge Parc Archeologico San Andrés med fire mindre templer, og så Tazumal – det store fertilitetstempel. Bygget som en skildpadde, og det er så dyret, som symboliserer fertilitet.

Jeg er lidt forgrint over skildpadden som fertilitetssymbol, fordi både min søn og kæreste har skildpaddesamlinger fra rejser.

De er ikke uden humor her, så i stedet for at vandre fem gange rundt om templet for at opnår fertilitet, så så jeg på planter og konstaterer, at ‘svigermors skarpe tunge’ såmænd hedder det samme på spansk (lengua de suegra).

Det største af de udgravede templer i Parc Archeologico.

Måske virker templet, for fertiliteten har det lige vel godt. Estefany føler sig presset for at blive gift og få børn, selv om hun kun er 23 år, og Nelson der kørte mig hertil blev bedstefar som 40-årig. Han er i dag 44 år og har fire børn mellem 23 og 5 år med to koner og et barnebarn på 3 år.

Jeg er lidt forgrint over skildpadden som fertilitetssymbol, fordi både min søn og kæreste har skildpaddesamlinger fra rejser.

Vi oplever jo altid ud fra vores egne erfaringer, så jeg har dyb respekt for behovet for fertilitetsbehandling, men samtidig er overbefolkning globalt det enkeltstående største problem for vores fælles fremtid, jeg kan komme i tanke om, da jeg møder Centralamerikas enorme befolkningstilvækst med teenagemødre, mange børn m.m., som den katolske kirke har en stor del af ansvaret for.

Kan vi så lige få optimeret produktion og eksport

Man lærer altid mere om sig selv ved at rejse. Eksportfaget har godt fat i mig, og jeg må indrømme, at var jeg kommet til El Salvador i 1521 som spanierne og havde set den indigoblå farve fra planterne her, så havde jeg også sat produktionen i system og skabt en eksport, som spanierne gjorde. Det gav trods alt 200 års eksport, inden kunstige farver udkonkurrerede den naturlige blå farve.

Man kan roligt tage til El Salvador og udforske både natur eller tidligere rammer for den barske historie. Der er ikke længere borgerkrig, og besøgende er så velkomne, at vi bæres på hænder og fødder

Havde jeg set en naturalieøkonomi med omfattende menneskeofringer for bl.a. at sikre god høst, så var der nok ikke langt for mig til at lønne arbejde med penge til brug i spaniernes egne landbrug og købmandsbutikker. Desværre bredte velstanden og uddannelsesniveauet sig ikke, og 14 spanske familier kom til at eje uforholdsmæssig meget i El Salvador. Middelklassen udeblev desværre.

Kaffe og rom køber vi

Det er stadig den næringsrige vulkanske jord, som giver landet sin basis af mad og eksport. Der dyrkes kaffe i 1200 meters højde på vulkanerne, og Kina aftager sukkerrørsproduktionen, som udover eksport, primært får mig til at tænke på rom.

Vulkanen Qusetcaltepeq (udtales Kesaltepeki) betyder Fuglenes vulkan. Den tårner i dag lige uden for hovedstaden bag alt det lava, den sendte ud for 102 år siden. Det er nu blevet ulovligt at hente lavaen til at bruge til byggematerialer, fordi det holder på vandet i jorden under det, og giver vand til landsbyerne omkring vulkanen.

Små klimaforbedringer med lidt længere sigte end i morgen, er med andre ord også i gang her.

Vulkanen Qusetcaltepeq betyder Fuglenes Vulkan.

Tag bare hertil

Man kan roligt tage til El Salvador og udforske både natur eller tidligere rammer for den barske historie. Der er ikke længere borgerkrig, og besøgende er så velkomne, at vi bæres på hænder og fødder.

Hvor mange andre steder kan man gå stort set alene ved et sted for UNESCOs’ verdensarv og blive budt velkommen af flere lokale besøgende, som samtidig lige må vide, hvor man kommer fra? Selvfølgelig skal man være ansvarlig og tænke sig om.

Jeg var ikke sikker på, hvad jeg ankom til, så jeg sørgede for at have en bil fra lufthavnen til det hotel, jeg havde booket via booking.com.

En tur ud til verdensarv m.m. bookede jeg hjemmefra hos et firma, jeg havde fået anbefalet i De Berejstes Klub. Og så er her guidede ture i byen, hvor man betaler ved at give guiden drikkepenge.

Det er et billigt og sikkert koncept i San Salvador, ligesom på Balkan, og i resten af Centralamerika. For mig var det ikke stedet at gå i byen om aftenen, feste og gå hjem igen, men mindre kan også gøre det for at få oplevelsen med. Landet og befolkningen er det værd.

Skriv et svar