AsienRejserRejser med børn

Galle, fyrtårn og skildpadder i krise.

Galle, tsunamien, fiskere på stylter, fyrtårn og skildpadder i krise.

Fortet Galle er en charmerende lille by med fyrtårn, bymur, masser af lukkede turistbutikker uden turister og Unesco verdensarv. Her er fint, og vi får shoppet lidt. Dog mest is, for næsten alt er lukket.

Tsunamien ramte hårdt her i 2014. 60.000 døde i Sri Lanka. Fortet her gav nogen beskyttelse og husene indenfor muren overlevede. En stor kirkegård udenfor byen minder om de kristne og muslimske ofre. De buddhistiske og hinduistiske bliver oftest kremeret og feks strøet ud over havet. En lille vesteuropæisk dreng Joye blev dræbt af tsunamien. Hans forældre har opført en skøn legeplads med masser af klatrestativer.

Da her ikke er turister, er her desværre heller ikke fiskere på pindene ved stranden. Det er en gammeldags fiskemetode, så de er ude og fiske i både nu.

Endelig er der få steder hvor de samler skildpaddernes æg og sætter dem ud igen. Men her er der også desperation pga covid lukningen. De virkede til helt at have givet op. Et sted er der kun få tilbage af de ti, som planer at samler skildpaddernes æg ind. Det er ikke turister, man ellers redder skildpadder fra, men de mange vilde hunde, varanerne, store fugle og lokale. De er der allesammen stadigvæk, men desværre ikke længere så mange af skildpadderne. Man kan jo håbe, at lige så mange skildpadder nu reddes fra ulykker med jet-ski og motorbåde, men jeg tror ikke et øjeblik på det.

500 skildpadder har mistet livet i et olieudslip fra et skib ud for Negombo. Det var der, vi var den første nat. Rederiet og dets forsikring betaler for oprensning af olie i havet og på stranden. For at fjerne de nærmest uendelig mange små plasticstykker, som driver ind på stranden og ellers spises af endnu flere skildpadder. De betaler regeringen for brug af helikoptere og soldater. Vi kan dog ikke få forklaret om eller hvordan de erstatter de mange skildpadder, samt givetvis fugle og fisk, der også altid dør i olieudslip. De har i hvert fald med sikkerhed ikke støttet de små projekter, som ellers knokler med at sikre skildpaddernes overlevelse få timers kørsel derfra.