Jordomrejse 2006-2007JordomrejserLatinamerikaRejserRejser med børn

Fangekoloni

Hvad gør man, når man gerne vil være sikker på, at kunne gøre krav på et enormt territorie, der ligger langt væk og er ret fjendtligt vejrmæssigt? Når man er Argentina, så opretter man en fangekoloni. Laver et fængsel for – først politiske fanger, og senere udvider man det til også at omfatte landets farligste kriminelle med mordere og røvere. Udover de oprindelige indbyggere, så var det engelske missionærer, som kom til Ushaia og Ildlandet først. Argentina havde set briterne gøre krav på Falklandsøerne… og dem har de jo ikke sluppet. Derfor ville man have befolket det sydligste af Patagonien, så man kunne gøre krav på hele den sydligste del af Argentina, som vi kender det i dag. De tilbød attraktive jordområder til italienere og spaniolere for at komme over. De oprettede fængslet. Og i 1970erne gav de jord væk gratis til tilflyttere og virksomheder, og gav skattefrihed til regionen. Nu er her så 60.000 indbyggere i Ushuaia, men det er virker alligevel som et lille sted. Der er en chilensk by ved navn Puerto Williams med 200 indb. som ligger sydligere, men ellers er dette den sydligste “rigtige” by. Det virker alligevel småt, fordi der er så utrolig langt til nabobyer…


Fangekolonien er i dag lukket og lavet om til museum. Det har været koldt at være der. Fængslet har været ret åbent, for der var ingen steder at flygte hen. De fleste fanger, der prøvede at flygte, vendte selv tilbage, kolde og sultne. Lærke synes at dagens bedste indslag var katten, der varmede sig ved brændeovnen. Det mest nuttede var den slædehundebamse, hun fik. Det skøreste var den lokale kunst med køer. Og det værste var seriemorderen, som havde myrdet børn – han havde vist også fået bank af de andre fanger. Der var også et skelet fra en delfin, udstoppede pingviner og mange andre lokale dyr, samt alt om olieboringer og hvalfangst. Sørøveren Drake, alias Sortskæg, der lå på lur i Drake strædet ved Kap Horn var der også. Ganske lærerigt.

Bymuseet hedder Museet ved verdens ende 🙂 Det handler meget passende om skibsforlis ved Kap Horn, om pingviner og andre havfugle, og om de oprindelige indianere. Indianerne uddøde i løbet af 100 år… trist. Der skulle være en 80 årig dame i en lille by tilbage. Ellers bukkede de under for sygdomme, blev myrdet for at tilflytterne kunne få adgang til sælkolonierne, mistede deres eksistensgrundlag da sælerne i stigende grad blev jagtet, og kunne heller ikke tilpasse sig missionærernes påud om, at de skulle have tøj på. Ja tilsyneladende brugte de ikke tøj, men bål og sælfedt… lidt svært at tro med den kulde, der er her.