Jordomrejse 2006-2007JordomrejserLatinamerikaRejserRejser med børn

Gentoo og Co. – pingvinkending for viderekomne

Hehe, visse mennesker vil hævde at der er tale om en variant af Linux styresystemet – mens andre vil mene at det er pingviner her ved Ushuaia!
Tag endelig ikke fejl – en pingvin er ikke bare en pingvin – der er rigtig mange forskellige slags.
Her er et billede af originalerne Gentoo pingvinerne sammen med Magellanetics. Gentoo’erne er de store med gule næb og gule fødder.
Vi sejlede med en behagelig katamaran turbåd de ca. 60 km ud til pingvinkolonien og så undervejs både albatrosser, søløver, sort/hvid-skarv-fugle og meget ensomme fyrtårn. Pingvinerne var dog højdepunktet – de lod sig på ingen måde forstyrre af båden, der gled ind på stranden og vi kunne stå på dækket på 3 meters afstand og fotografere og kigge på store og små pingviner i hundredevis. Meget fascinerende… det ser mærkeligt velorganiseret ud på en eller anden måde. Af og til suser en stor rovfugl – en ørn af en slags – hen over pingvinerne i 2-3 meters højde, men tør alligevel ikke lande før den er lidt udenfor flokken.
Rundt om sydspidsen af latinamerika er der 3 passager mellem verdenshavene – i rækkefølge fra nord mod syd: Magellan-strædet, Beagle-kanalen og Francis Drake Strædet (vist nok også kend som piraten Sortskæg hvis vi husker ret – naturligt at opkalde strædet efter ham, for det var i lang tid den eneste kendte passage – og der hvor han i lange perioder har ligget på lur af samme årsag). Kap Horn er spidsen på den sidste lille ø ud mod Drake strædet. Argentina og Chile har igennem de sidste 100 år haft visse uenigheder om disse farvande – specielt Beagle og Magellan-strædet som er relativt beskyttede farvande for passager omend de stiller krav til god navigation eller en lokal lods. Derudover er der både naturgas og olieforekomster i området og sikkert også en del polemik omkring retten til områder på Antarktis ud fra “nærmeste” besiddelser.
OK, så trækker vi grænsen midt igennem Beagle kanalen blev man i sin tid enige om – men hvor slutter Beagle kanalen? – er det ved åbent hav, eller lige før man kommer til de 3 små øer ved østenden af kanalen – forskellen er om Chile eller Argentina ejer de 3 små øer – og retten til mineraler og gas/olie osv. i respektive områder. Chile truede med krig og fik øerne.
Skibsvrag i massevis ses på de lokale kort over Kap Horn, Drake strædet og såmmænd også ved Magellan strædet. Nicolai og Lærke synes, det er ligesom Sinbad Søfareren, bortset fra at han jo aldrig ville gå ned med sit skib, for han er jo en tegneseriesuperhelt i deres verden.

På visit i fængslet fandt vi en kopi af et gammel dansk kort over området – meget nostalgisk – og sjovt at støde på – og svært at navigere efter når man ser “realiteterne” på et moderne kort!

Byen Ushaia har 60.000 indb., men der er her nu mest pga 1970ernes skattefritagelser, som staten indførte for at lokke flere mennesker hertil. Af de 100 virksomheder, der flyttede hertil er der 4 tilbage, og folk har derfor vendt sig mod turismen for at overleve. Turistindustrien er nu langt fra udviklet, så det er stadig ret adventureagtigt at tage på skiferie her i de danske sommermåneder.