CentralamerikaRejserRejser alene som kvinde

Costa Rica

Pura Vida siger man overalt i Costa Rica, og så går tiden lidt i stå. Som Go Slow på Caye Caylker i Belize eller Hakuna Matata.

Free City Tours er også nået hertil. Guiden Carlos var vidende og sjov, som de er flest. Han var vild med, at den unge præsident fokuserer på at give homoseksuelle ret til at blive gift fra 2020, samt tillade abort (altså kun hvis der er tale om voldtægt eller fare for kvindens liv, for træerne vokser jo desværre ikke ind i himlen), samt legalisering af medicinsk marihuana. (Endnu en rekord ung præsident valgt via SoMe stærk kampagne… siger det bare her inden valget.)

Det er guide / chauffør Kenneth til gengæld ikke imponeret af. Ikke fordi han er uenig i værdierne. Men fordi han synes, det er vigtigere, at præsidenten fokuserer på at løse problemer med fattigdom, uddannelse mm. Også her er der nemlig problemer med uddannelsesniveauet, med de typiske konsekvenser i form af teenagegraviditeter og iflg Kenneth en del narkohandel og afhængighed.

Det har så igen givet nogle grumme sager med myrdede unge kvindelige turister.

Ikke noget der hjælper en turismeindustri og økonomi som er flygtig, fordi kunderne så utrolig let kan flytte andre steder hen. Oplevelsesøkonomiens akilleshæl.

Kenneth er 34 år og bor sammen med sin mor. Han har første halvdel af en uddannelse i turisme, der tager tre år. Resten er det hans drøm at tage efterhånden som han får sparet op. Da hans mor har passet ham, og det har været de to, siden hans forældre blev skilt, og faren hurtigt blev gift igen, så står han nu for huslejen og maden, mens hun er pensioneret og passer sine forældre. Han vil nu også gerne spare op til at flytte sammen med kæresten igennem 3 år og hendes 8-årige datter.

Der er ikke så mange jobmuligheder synes han, for en del job flytter til El Salvador og Nicaragua, hvor lønningerne er lavere.

Danske Emilie skal være frivillig på et projekt der redder skildpadder. Leatherbacks. Det ledes af Robert, der også driver det hostel, vi begge bor på. Turtle Saving Hostel. Super sted med masser af værdi for pengene, og Roberts pragmatiske tilgang til at sætte tæring efter næring, og give lige lidt mere service end man forventer, holder også ift. skildpadderne. Hans projekt er det eneste, der løber rundt uden tilskud fortæller han. De frivillige betaler for at være der. De betaler også løn til de lokale og biologer der er på øen. Der var frivillige på mellem 21 og 64 år, mens jeg var der, så der er muligheden til 3 generationer i mit netværk.

Emilie og jeg fulgtes igennem byen og nåede både den kaffebar, hvor de lokale mænd læste avis, og den isbar hvor de lille kvinder på 60+ med permanent og blomstrede farmorkjoler tog til for at spise én slags is med muskat, kanel, kardemomme mm, som er blevet serveret der i over 100 år. Vi fandt med andre ord de gode små lokale steder, vi havde fået anbefalet.

Det var bl.a. blandt rådene fra Carlos, guiden for City Tour. Han fik mig til at grine målløs og ryste på hovedet adskillige gange undervejs. Feks da han fortalte om Costa Ricas latinske macho-tilgang til tingene, som fik dem til at erklære krig mod Tyskland i 1939, før USA gjorde det. Da de så heller ikke har fået erklæret fred, så har de strengt taget stadig krigserklæringen åben… Pura Vida…Ex da Kina tilbød, at de kunne få en kinesisk port og dermed et China town i en by uden kinesere … og så få enten et stadion eller et hospital, hvis de fravalgte deres venskab med Taiwan. Costa Rica sagde ‘ja tak’, droppede vennerne i Taiwan, og valgte sågar et fodboldstadion fremfor hospital…

Og så havde jo Carlos luret markedsmekanismerne. Så udover de sjove hints til de helt åndssvage machobeslutninger, så var han opmærksom på, at der næsten kun var kvinder med på turen.

Så vi så feks monument med 5 kvinder, der er i kamp med en mand. De fem kvinder er fem centralamerikanske lande, der er i krig med USA. Den ene har knækket sit sværd, det er El Salvador, der som den eneste tabte krigen.SoMe ratings, drikkepenge og kundegrundlag virker & havde mere indflydelse på dagens oplevelse end den katolske kirke og godt det samme.

San José er byen i Central Amerika med gode museer iflg et hurtigt kig hos TripAdvisor og den internationale rejseklub NomadMania.

Det blev til 2 af de mest karakteristiske. Guld- og jademuseet.

Guldmuseet, fordi jeg husker historieundervisning i skolen, hvor mayaerne hældte guld i halsen på enkelte spaniere, fordi de tydeligvis var guld-tørstige. Flotte figurer formet som ørnene der symboliserer bla dem der tager de døde til dødsriget. Skildpadder der er fertilitet. Jaguaren som er styrke mm. Alle dyr som børnene har haft som totemdyr.

Jademuseet, fordi jade har nogenlunde samme betydning her som i Chile, Kina og Sydøstasien, samt Egypten. (Mig bekendt). Helligt. Værdsat. & forhindrer sjælen i at forlade kroppen inden begravelsen, hvis man lægger jaden over kropsåbningerne.