ExpandingOurHorizon

Følg rejsen til alle verdens lande med børn og bliv inspireret til selv at komme afsted ved at læse med eller booke et foredrag.

ExpandingOurHorizon
CentralamerikaRejserRejser med børn

Bob Marley og vandfald i Jamaica

Jamaica har været en virkelig god oplevelse. Tag hertil for at opleve Bob Marley og hele rastafarikulturen, der gennemsyrer landet med ‘Love the life you live. Live the life you love’. Eller tag hertil for naturen, hvor man kan springe ud i vandfaldene i regnskoven og klatre OP af dem. Det sidste var en virkelig dejlig oplevelse. Vi har nydt både vores rejsefæller fra EPS, Lucy Shoe og Andrina AJ Ong, meget og nydt de lokale vi har mødt, f.eks. vores driver Shakira English (det hedder hun).

Lærke sprang ind i det nye år direkte ud i et vandfald. Sejt. Vi klatrede begge op af et smukt smukt vandfald midt i regnskoven. Det gik helt ud til stranden og klatreturen startede derfor på en smuk sandstrand med palmer. Som altid når man er i Mellemamerika og Karibien er her dog mange amerikanske turister og dermed en stemning af travlhed med effektivt og sikkert at få de mange igennem diverse oplevelser på kort tid. Det er lidt synd for den smukke natur. Men effektivt.

Her er regnskov med svævebane og imponerende udsigt over kysten. I det hele taget er bjergene og regnskovene smukke og helt usædvanligt frodige.

En søndagsudflugt sammen med de lokale står højt på min liste over gode oplevelser her. Alle er klædt i deres pæneste tøj til kirken. Derefter gik en del til Devon House for at spise den lokale is eller spise frokost med ged i karry hhv. ackee frugten og saltfisk i butterdej… lokal specialitet og smager er langt over hvad det lyder som. Store ackee og mango træer gav skygge i en grøn have. Devon House er det første hus eget af en sort. Han var mand, havde en hvid far og tjente sine penge ved at arbejde i udlandet. Så det var babysteps ift. forandring, og alligevel et kæmpe skridt. Det er stadig faktorer, der hjælper på ens muligheder her.

Shakira er den skønne enlige hårdtarbejdende mor, der kører os. Hun spiser også sammen med os på de længere ture. Dermed går pengene lige i lokaløkonomien. Det luner.

Bob Marley og hans mausoleum minder mig mest om lugten og stemningen på Christiania. Her går det langsomt. Oprøret og modstanden mod det bestående er i centrum. Vi besøgte bl.a. hans mausoleum med store hvide marmor sarkofager til ham, hans bror og mor. Lidt paradoksalt. Aldrig er jeg blevet tilbudt så meget marihuana.

En anden pudsig oplevelse var at spise KFC til nytår. Her mener de lokale at deres er det bedste. Så meget bedre end KFC i USA at de tager det med til familie i USA. Det er helt sort for os. Men vi måtte smage – og spiste det til nytår som ALLE de lokale. Sådan føltes det i hvertfald i den 2 timers lange kø til drive-through på KFC den 31/12 !!! ???

Endnu en skøn rejse med Lucy og AJ.

Lucy og jeg er mig bekendt de eneste kvinder med børn som rejser aktivt for at rejse til alle lande i verden, og rejser med vores børn undervejs. En kæmpe gave at opleve verden med sine børn. En kæmpe gave til børnene. Og et helt ufattelig stort selvvalgt golf-handicap i forhold til at rejse til ALLE lande i verden. Et mål der ellers er så stort i sig selv at færre har gjort det end der har været i rummet hhv. besteget Mount Everest uden kunstig ilt. Og af dem er kun 10% kvinder. Vi prøvede og fandt 10-18 kvinder, der havde besøgt alle lande. Den sidste halvdel blot med en masse lufthavnstransitter for at slå Guiness rekorder o.lign. Jeg vidste faktisk ikke, det var så få.

Så meget desto mere er det en gave at Lucy og jeg igen rejste sammen og denne gang begge to havde en datter med. Lucy havde sin Sienna med (eneste barn) og jeg Lærke som nu er en erfaren rejsende i egen ret med 93 lande i rygsækken og godt overblik.

Bonusinfo:

OL i atletik. Vidste du, at Jamaica har nogle af verdens hurtigste løbere? De konkurrerer benhårdt med USA om guldmedaljerne til OL. Det betyder chancen for scholarships i USA, hvis et barn gør det godt i atletik. Løb, bobslæde og fodbold.
Har du alderen, husker du det totalt underseedede jamaicanske hold, der deltog i OL i 1980. Det var briter lokalt, der bemærkede, at den lokale tradition med go-cards mindede om bobslæde-disciplinen. De kontaktede først løberne, der alle sagde nej tak til at risikere deres karrierer på den idé. De kontaktede så forsvaret og fik udpeget et hold. Så var sporten i gang. En tankevækkende kontrast til rastafarikulturens hang til oprør og marihuana.
Columbus og briterne: Columbus ankom til det der nu hedder det spanske kvarter i Kingston. Han gjorde krav på Jamaica som en del af Spanien. Storbritannien og Frankrig gjorde også krav på landet. Her var dog ikke guld, så Spanien kæmpede ikke hårdt (nok). Briterne vandt. De fortificerede landet som base for dem rundt i regionen.