Jordomrejse 2006-2007JordomrejserLatinamerikaRejserRejser med børn

Pablo Neruda

Pablo Neruda er den anden chilenske vinder af Nobels Litteraturpris. Han vandt i 1971. Vi besøgte hans hjem i Santiago. Det var en spændende oplevelse med en fantastisk udsigt. Pablo Neruda var en svoren kommunist. Valgt politiker i Chile som kommunist. Hold glødende taler. Var chilensk konsul i udlandet. Blev sendt i eksil. Holdt valgtale til fordel for Salvador Allende til præsidentvalget. Døde to uger efter Pinochets kup i 1973. Neruda blev som ung successfuld forfatter sendt til udlandet som konsul af udenrigsministeriet. Havde iflg. vores guide ikke råd til at rejse verden rundt selv. Så man skabte konsulater til ham, så han kunne bo feks eet år hvert sted. Det fik stor betydning for hans forfatterskab, men er nok ikke lige en farbar vej i DK med åbenhed omkring brug af skatteborgernes midler. Som glødende kommunist boede han i lange perioder i Moskva og rejste meget i USSR. Han fik sågar Stalins fredspris i 1950…. !!!!!! Hans digte skulle være utrolige. Hans liv var det helt sikkert. Grethe var som altid vidende og anbefalede os meget at læse om og af ham, så da vi ikke nåede det inden vi rejste, så har Mette nu købt to bøger, en om ham udgivet af hans tredje og sidste kone efter hans død, og en med engelske oversættelser af et udvalg af hans digte. De kan lånes på hjemmebiblioteket på Fuglevangsvej, når vi kommer hjem.

Pablo Neruda var en Samler med STORT S. Han havde fem hjem. To i Santiago – eet blev overtaget af hans anden kone – samt huse i kystbyerne Valparaiso og Isla Negras og endelig Paris. Alle hjemmene er fyldt med kunst og kitch. Hjemmet i Santiagos behomekvarter er indrettet som et skib med stue formet som et fyrtårn, et kontor som broen hvor kaptajnen skuer ud højt oppe fra, der gik en å igennem grundet, gallionsfigurer og skibslamper mm er overalt. Vi elsker jo at sejle og nød den maritime stemning. Vi havde ventet at finde en latinsk stemning, istedet fandt vi møbler fra 1970ernes designmode fra Danmark og Finland – det lignede indretningen i Mettes forældres sommerhus i Rødvig, der blev bygget i 1970erne. En lampe og et lampebord, som vi havde som statsmøblering i Tallinn fandt vi også i orange (!) – så bliver det ikke mere 70er-agtigt. Desuden var der masser af turistindkøb fra Polen, Litauen, Rusland og Kina, som mindede os om tiden i Tallinn, studie og ferierejser til Rusland, ferier i hele østeuropa og Kina. Ved de Kinesiske ting var Nicolai og Lærke virkelig tændt. Der var bøhmisk krystal, en dansk klukflaske etc. Sjovt og overraskende. Det var alt andet end den meget stilrene, minimalistiske hvide danske boligmode.
Vi sluttede dagen af i området omkring gaden Bellavista og Nerudas hus. Et kunstner og bohemekvarter. En dejlig afslappet dag, hvor vi sov til 11.15 – meget usædvanligt – og snakkede med bedsteforældre i flere timer via Skype. Det er altså genialt at kunne snakke i en time med billeder for 10 kr! Mens vi ventede på rundvisningen fra en herlig guide, som talte en del norsk, forsatte vi vores historiefortællinger. Christian har læst Aragon – en skøn bog om en dreng og en drage lidt ala Harry Potter og Narnia. Den har Christian nu genfortalt over flere dage med drama, detaljer, spænding, helte, tragiske dødsfald, drager, trolde og elvere. Både Nicolai og Lærke er vilde med det og hænger ved hvert ord. Nicolai har en aftale med morfar om, at de skal se den, når vi kommer hjem. Han glæder sig så meget.

Skriv et svar