Danmark

Danmarks sydligste punkt, og fyrtårnene Falster og Bogø rundt.

Hvad gør man, når man normalt rejser verden rundt, så snart man har chancen. Svaret for mig er, at jeg rejser Danmark rundt med samme entusiasme og samme ønske om at opleve nyt, som når jeg rejser til nye lande. Ønsket om at udvide min horisont, nysgerrigheden og glæden ved at sætte mig mål for rejsen er den samme.

Her er derfor inspiration til en tur til Danmarks sydligste punkt – Gedser Odde.

Gedser Odde med fyrtårnet i baggrundet set helt nede fra vandkanten.

Jakob og jeg kørte fra København / Frederiksberg. Derfor valgte vi et stop i Vordingsborg ved Gåsetårnet. Det kan man sagtens gøre til en heldagstur, når de har åbnet for ‘Danmarks Borg Center’. (måske lige slået vel stort op)

Gåsetårnet står dog i en borgruin med fin borgmur og voldgrav. Her er udsigt, hyggelig café og museum. Så det er et fint sted. Læs op på Valdemar Atterdag.

Herfra går turen over Sotrstrømsbroen – det er snart sidste chance for at køre over den gamle – via Madsnedsø – og til Orehoved Fyrtårn, der ligger inde til højre lige når man kommer over broen.

Kør ind, hvor der står det er privat fabriksområde, så står det med flot udsigt til bro og vand på et trøstestløst område med en industriparkeringsplads.

Herfra kørte vi direkte nord til syd gennem Falster og nød det flade land og den frugtbare jord med rapsmarker. Her har været mere velhavende pga landet, end vi havde regnet med. Vi har tydeligvis tænkt lidt for meget udkant, for husene var større og i bedre stand, især på vestsiden, var vores indtryk.

Gedser Odde er både klinten og Danmarks sydligste punkt, plus stedet hvor mobilhomes holder, mens ejerne sidder i campingstole og nyder middagssolen. Lige bag spidsen står Gedser fyrtårn. Det er flot og klassisk og et stop værd. Fyrmesteren har ugæstfrit sat stole op i hullet i hækken, så man skal gå en del rundt på marken, hvis man vil helt derhen, men det er heldigvis tydelig fra vejen.

Søfartsstyrelsen og de danske fyrmestre virker ikke til at have nogen som helst tanke for, at fyrtårne er glimrende rejsemål i Danmark for både danske og udenlandske besøgende. De ligger ellers altid flot.

Kør nordpå herfra langs vestkysten af Falster og få en række skønne fyr mere med på turen. Det første er på Falsters vestligste punkt, nemlig Hestehoved Fyr.

Derfra kommer fyrene tæt ind gennem Grønsund og ind til Farøbroen.

Grønsund fyr.

Stubbekøbing fyr.

Vi kører nordpå igen og forlader Falster via Farøbroen. Vi kører dog af allerede på Farø og dermed inden Sjælland. Fra Farø går turen direkte til Bogø. En rigtig charmerende lille ø. Der er 3 ting, du må opleve her: FarøVad spisested. Bogø fyr. Dæmningen til Møn i solnedgang.

Bogø Fyr er lavet om til shelter. Det er intet mindre end genialt. Her er 3 hårde pladser og en brændeovn på 1. sal med udsigt til Farøbroen i solnedgangen. Een plads til i stueetagen. Bålsteder. Fiskeplads. Badeplads til vikinger. Genialt.

Dæmningen til Møn er så flot i solnedgangen, at vi kørte over den, stoppede på Møn-siden og vendte os om for at nyde solnedgangen. Lyset var magisk. Det samme var stemningen med 30-40 svaner, der stille lå og vuggede i vandet ved siden af dæmningen. En romantisk afslutning på een dag rundt i dejlige Danmark.

Dæmningen mellem Bogø og Møn i solnedgang med svaner i massevis fredeligt i vandet.

Rejsen er en del af flere rejseprojekter:

  1. besøg ved alle danske fyr, fyrskibe og fyrtårn.
  2. besøg ved alle beboede danske øer.
  3. en køretur hele Danmark rundt langs kysten
  4. besøg i alle de smukke danske slotsparker

Rejsen tog jeg sammen med Jakob Linaa Jensen, der også er berejst og medlem af De Berejstes Klub, skriver rejseblog på www.linaa.net

Skriv et svar