Jordomrejse 2006-2007JordomrejserLatinamerikaRejserRejser med 3 generationerRejser med børn

Science-fiction-hovedstaden Brasilia

Brasilia var virkelig en anden verden end resten af det Brasilien, vi har mødt. Gennemsnitsindkomsten i byen er en halv gang højere end i den næstrigeste by i landet. Det mærkes. Der er kun plads til 600.000 inde i selve byen, resten må bo udenfor byen. De lavtlønnede bor derfor udenfor. Det er samtidig en meget ny by. Den er tegnet med form som en fugl eller et fly om man vil. Hovedet er pladsen for magtens tredeling med præsidentens kontorer, kongressen og højesteret. Alle ministerierne ligger langs boulevarden ned langs fuglens ryg. Ambassaderne samlet ud af en vinge. Boligkvarterene er bygget op over såkaldte superkvadrater. Her kan man bo og handle. Alle butikker er stort set i enorme shoppingscentre. Det er praktisk og effektivt og lidt klaustrofobisk. Vi bor i kvadrat 5, blok A!!! Det er der, hvor alle byens hoteller ligger. Andre kvadrater er til banker, underholdning, … Vejudfletningerne er også utrolige – der er næsten ingen lysreguleringer, så folk kører i buer rundt. Igen meget effektivt, men samtidig så fokuseret på bilerne, de store pladser og afstande, og at folk bliver i deres superkvadrater, så folk går og cykler stort set ikke.

Arkitekten Niemeyer, der har lavet de store regeringsbygninger, kirken mm. lever stadig. Han er 100 år, blev gift for 2. gang for 4 mdr. siden med en (kun) 60-årig kvinde. Han har udtalt, at han vil arbejde i 5 år mere og så trække sig tilbage. Vi stod på pladsen for magtens tredeling. Kongressen (lovgivende), præsidentens kontorer (udøvende) og højesteret (dømmende). En flot plads. Enkel og arkitektonisk spændende. Men der var ikke meget liv og sjæl, for den var ret tom. Hans arkitektur er flot, men kritiiseres for dårligt indeklima – den lyder jo ret velkendt fra danske kontorlandskaber i smarte nye bygninger, hvor alt er af glas. Ikke desto mindre er det imponerende at anlægge en by som denne.Regeringsbygninger, kirker og broer er det interessante arkitektoniske. Kirkerne besøgte vi tre af, hvor især de to rummede meget og virkelig smuk glaskunst. Den katolske kirke har tabt terræn i Brasilien – fra 98% som medlemmer for 30 år siden til 60% i dag iflg. vores guide. Politikken omkring abort, prævention, skilsmisse og skandaler med pædofile præster vejer tungt – det skal nu trækkes lidt ud af ham. Niemeyer er medlem af kommunistpartiet, men har alligevel lavet en flot rund kirke. Udenfor den anden kirke gik en krøbling rundt og tiggede midt på vejen. Barskt.

Skriv et svar