Danmark

Danske slotsparker. Søndermarken på Frederiksberg.

Når jeg plejer at rejse og opleve nye lande og byer, så er det bare om at opleve sin egen by og sit eget land på samme måde. Besøg i alle danske slotsparker kommer på listen over lister for oplevelser til denne sommer.

Ambitionen er at fortælle om oplevelser i Danmark på helt samme vis, som vi plejer at fortælle om oplevelser i Bhutan, Papua New Guinea og i Botswana.

Denne weekend er det bla. Søndermarken, Ella og jeg besøger.

Søndermarken rummer historie som slotspark.

Frederiksberg Slot ligger lige ovre på den anden side af vejen og rummer i dag officersskolen. Kan man komme på rundvisning, så er den lille kirke indeni skøn. Her bliver officerer stadig viet. Et badekar bygget i sten i kælderen skulle have haft romantisk besøg af Corfitz Ulfeldt og Eleonora Christine. Udsigten fra taget ud over Frederiksberg Have og Frederiksberg er enestående. Slottet ligger formelt i Frederiksberg Have, men det må med her, for når man går i Søndermarken, så er stierne omkranset af flotte gamle træer indrettet, så de netop leder fra hovedindgangen af den gule bygning. Så Roskilde vej kommer i dag blot på tværs.

ZOO ligger også lige ovre på den anden side af Roskilde vej ved siden af Frederiksberg Slot. Samtidig ligger ZOO i en del af selve Søndermarkens område og ser man godt efter, så er der et enkelt sted, hvor man kan stå i fred bag buskene og betragte hele safariområdet i ZOO. Her er desværre ingen bænk, men et par store sten, man kan sidde på.

Det lille fristed finder man lige ved siden af den store nye klatrepark og en af de to cool naturlegepladser, der er i parken ved indgangen mod vest.

Søndermarken har usædvanlige højdeforskelle. Den ligger ved Valby bakke og ved indgangen til ZOO. Det gør det meget varieret at gå der og til god træning for de mange løbere.

I bunden af parken er der vand og plæner i et område, der lidt overraskende hedder Sibirien. Her luftes hunde, og mange nyder picnic på plænerne.

Det samme gør man på de store plæner foran Frederiksberg slot.

Her ved hovedindgangen til parken kan man læse om slotsparkerne i Danmark. Det gav mig inspiration til flere vandreture.

Bonus: Cisterne er oplevelsen, man ikke forventer at møde her.
Det er egentlig et vandreservoir. I dag er det et museum med glaskunst og andre spændende udstillinger under jorden. Indgang og udgang er to flotte pyramider af glas. Sådan lidt ala glaspyramiden ved Louvre i Paris. Ret flot.

Ella og jeg endte med at vandre i to timer en forårsdag i april. For undervejs skulle vi nyde et rødt egern, plukke to anemoner og afgøre at det virkelig var ramsløg overalt i skovbunden langs kanten af Søndermarken.

Skriv et svar