AsienJordomrejse 2006-2007JordomrejserRejserRejser med børn

Hong Kong – stadig Kina og alligevel et nyt land

Hong Kong – igen en pulserende storby, Hong Kong er delt op i øen (skyskrabere, det oprindelige britiske Hong Kong, finanscentrum) – Kowloon (skyskrabere, hoteller, museer, butikker) – de nye territorier (skyskrabere og rismarker, området briterne lejede af kineserne for at have en buffer).

Hong Kong overgår Shanghai, som overgår Beijing, som overgår Kinas millionstore provinsbyer.

Hvordan kan man se forskellene til selve Kina incl. til den buldrende millionby Shanghai med dens skyskrabere?
Hong Kong er langt rigere, de har været rige meget længere – vi kan se det på husene, som er bygget i flere forskellige stilarter, flere af husene og flere af menneskene viser med deres stil, at de (deres bygherrer) har være rige længe. Der er færre kopitasker, få plasticblomster i dårlig kvalitet, der er falmet lidt på solsiden, færre fattige i byens hjørner, flere overvægtige, langt bedre kvalitetsvarer i de mange små gadeforretninger, f.eks. IT/elektronikforretningerne.

Livet i de airconditionerede, futuristiske skyskrabere fyldt med jakkesætklædte mennesker, små grønne oaser, cafeer mm. Med gangbroer over til andre lukkede futuristiske verdener… det virker lidt science fiction agtigt på os og ret forskelligt fra at gå rundt i den fugtige varme udenfor. Danmark virker hyggelig og lidt Kronborg-agtig med vores lave gammeldags huse i det centrale KBH og i købstederne. Vi skal til Ørestaden og de nye områder ved KBHs Havn (DR huset, operaen, Islands brygge) for at kunne være bare lidt med.

Den britiske indflydelse mærkes. Børnene bliver ikke længere fotograferet, fordi de er blonde. Der er kolonistilsbygninger med græske søjler og sjove små klokketårne med fine store ure på offentligt ved færgeterminaler o.lign. (Big Ben-agtige). Star Ferry mellem fastlandet og øen ligner færgerne i Sydney, og deres broanlæg ligner Fishermans Wharf i San Francisco … Her kl 07.20 er gaderne stadig tomme, fordi folk sover endnu i kvarteret her i Kowloon, mens samtlige (andre) kinesiske byer, vi har været i har været levende hele natten og minimum i fuld gang kl 06.00.

Vores første dag gik med at udforske vores hotel, hvor vi fra 15. sal ser ind i rigtig mange andre højhuse, og hvor tankstationen nedenfor ligner en LEGO-model, der er lidt for lille i forhold til resten af byen – alt lavet i brikker.

Poolen er på taget, dvs. 20. sal med udsigt, små statuer, livredder, rent varmt vand og fitnesrummet hvor man kan sidde og se på dem der svømmer. Christian har fået en stor flænge i foden i grotten, så han må holde håndklæder for Mette og børnene de første dage.

Internetadgangen er langt hurtigere end vi har oplevet siden en internetcafe i Beijing, så nu får vi lagt fotos og blog op igen.

Hong Kong Park på øen er speciel, fordi den dybest set er alt for lille, meget komprimeret med restaurant, springvand, søer med guldfisk og masser af skildpadder, fuglevoliere mm placeret på klipper med stor højdeforskel midt mellem skyskrabere. Vi nød en suveræn frokost med kokosnød med fisk/ris, Tom Yum Suppe, kylling med citronsauce, pomelosalat, sticky rice med mango …uhm. Legede længe på legepladsen, hvor vi fik bygget et flot sandslot. Stod inden i et springvand/vandfald. Hilste på en brud og lo af de pyntede bryllupsbilerne med bamser foran, Bumle-bamser som vi har derhjemme og Hello Kitty bamser klædt ud som brudepar midt i lyserøde blomster og sløjfer. Når brudeparrene gerne vil fotograferes i parken, så har man naturligvis på god daoistisk eller bare kapitalistisk/effektiv og serviceminded vis flyttet ægteskabskontoret hen i parken. Stien fra parkeringspladsen til kontoret er fint overdækket, så ingen får ødelagt kjole og frisure af regnvejr. Lærke synes, de var meget fine.

Lærkes isbjørnebamse blev desværre væk – det er vi kede af, og det har vi talt en del om.

Vi tog hotellets hurtige og præcise shuttlebus til Star Ferry terminalen på Kowloon siden, hvor vi og de fleste andre turister bor. Kowloon er et væld af små butikker, der slås om hver kvardratmeter og da mange må ligge i sidegader har alle store farverige skilte hængende ind over gader, der fortæller hvad netop de sælger. Det er en farverig, overvældende og sjov skilteskov. Alle de internationale kæder er her – vi er gladest for smutte ind omkring Starbucks igen med deres geniale kaffe. BBC fortalte samtidig, at Starbucks ambitiøse mål er at udvide fra nu 12.000 (?) butikker til 40.000 globalt (1/2 i US?) …det er flere end McDonalds, hvilket vel er meningen, for det gav da opmærksomhed…

One thought on “Hong Kong – stadig Kina og alligevel et nyt land

  • Kaere familie,
    Hvor er det dog herligt at laese alle jeres smukke historier. Paa min lille tur til Beijing (og Xi’an) var det sjovt at huske hvad I havde oplevet. Jeg elskede nu Beijings beboernes evne til at integrere baade det gamle og det moderne og at vaere stolt af begge dele.
    Kaerligst Geert & hilsener fra Anne-Mette, Inger-Marie og Nienke

Skriv et svar