AsienJordomrejse 2006-2007JordomrejserRejserRejser med børn

Aviser fulde af positive nyheder

Når vi læser en dansk avis, så er det gerne problemerne, der er ifokus. Har Danida lavet 100 udviklingsprojekter i fattige lande, så er det, det ene, hvor der er problemer, der er historien. Her er det omvendt. Vi kan kun læse Vietnam News, som deles ud på hotellerne på engelsk, men her er det så også de 99 gode projekter, som omtales. Er der er problem, så kan man godt skrive om, hvad der gøres for at løse det. Eller der skrives blot, at landmanden som sprøjtede sine mangoer, samtidig kom til at slå alle sine 2.000 fisk ihjel. Der kræves ikke, at der ruller hoveder.

Vi forestiller os, at sådan ville aviserne se ud hjemme, hvis de var baseret på alle pressemeddelelserne fra ministerier og kommuner. Nu gør vi det og det. Nu har vi skabt en ny handelspolitik. Nu har vi lavet en ny plan for sundhedsvæsenet. Licitationer for offentlige indkøb af IT. Stillingsannoncer. Stort og småt – den britiske ambassade har en stor annonce i om at de bortauktionerer en generator, den slovakiske præsident er på besøg… (småt!) og alvorligere ting som forholdene i den landsby med 150.000 indbyggere, der alle er ramt af eftervirkningerne af agent orange, afløvningsmiddel/giftgas ( http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange ). Hvordan får de lægehjælp til diagnoser af depression, hvad når deres børn viser tegn på alvorlige sygdomme. Der er udmærkede faktuelle artikler om dyk i produktionen af kaffe (hvorfor, og hvad gøres der), vækst i
internettelefoni mm.

På de uger vi har været her, har vi ikke tal på antallet af artikler om WTO , APEC og møder med andre statsledere. Det er på forsiden hver dag. Vietnams snarlige medlemskab af verdenshandelen WTO betragtes som en blåstempling, som man virkelig forbereder sig til, lægger vægt på og ser frem til at få flere økonomiske muligheder ud af. WTO påvirker landets politik, fordi muligheden for medlemskab ligger forude, ligesom EU har påvirket landene i Østeuropa. Det er virkelig meget værd for landet og lidt af en sejr for den vesteuropæiske
samfundsmodel. Organisationen Asian Pacific Economic Cooperation mødes i Vietnam nu. Det er tydeligvis meget vigtigt for Vietnam at gøre et godt indtryk. Det gælder både overfor de andre APEC-lande og indadtil. Alle sejl er sat til. Det at møde andre statsledere er vigtigt for alle statsledere. Få steder kan de dog få det på forsiden af avisen hver gang med budskabet om, at andre lande respekterer dem. Positivt er det, at der derved sendes et stærkt budskab om at være åben overfor andre lande, eksportere og samarbejde.

Regeringen bruger enorme plakater overalt ved vejene og i byerne til at sende budskaber om stolthed over fædrelandet, fred i verden
(fredsduer overalt) og praktiske gode råd som “undgå HIV” og “kør med hjelm, når du kører på motorcykel”.

Internationale nyheder som Israel-Palæstina behandles sobert og
indsigtsfuldt. Mette holdt af at læse et interview med nobelpristageren, Muhammed Yunus, som er manden bag mikrofinansieringen. Små lån gives (især) til kvinder, så de kan investere i at holde høns eller andet. Det er mennesker, som ikke kan blive kreditvurderet og godkendt til lån ellers. De bliver i stand til selv at investere i deres familie, spare op til børnenes uddannelse, købe medicin eller andet. Det har gjort en kæmpe forskel som hjælp til selvhjælp.

Skriv et svar